
Cum gestionam diferentele de valori intr-o relatie
March 27, 2025
A gresi e omeneste – cum invatam sa fim mai blanzi cu noi insine
March 28, 2025“Cel mai important lucru in comunicare este sa auzi ceea ce nu se spune.” – Peter Drucker
Ai avut vreodata o conversatie in care, desi amandoi vorbeati, ai simtit ca nu esti ascultat? Ca mesajul tau s-a pierdut undeva intre „ce voiam sa spun” si „ce a inteles celalalt”? Ca si cum ai trimite un SMS important si in loc de „Te iubesc”, ajunge „Te lubesc”... si celalalt crede ca l-ai facut dinozaur? Sau poate esti in relatia aia unde va scrieti zilnic „Buna dimineata” si „Noapte buna”, dar in rest e liniste? Un soi de ritual de prezenta, ca la scoala, dar fara continut real.
Daca da, esti in locul potrivit.
Comunicarea e ca o punte – doar ca uneori e facuta din scobitori si banda adeziva. Alteori, e atat de solida incat poti dansa pe ea. Dar ce se intampla cand puntea asta se rupe, sau cand fiecare e pe malul lui si tipa din ce in ce mai tare, sperand ca mesajul sa ajunga peste apa?
E ciudat, nu? Vorbim zilnic, scriem mesaje, trimitem emoji, dam like, lasam voice-uri de 2 minute in care povestim ce am mancat la pranz... si totusi ne simtim neauziti. De ce? Pentru ca a comunica nu inseamna doar sa emitem sunete sau sa apasam taste. Inseamna sa fim acolo, cu totul. Sa ascultam, sa intelegem, sa fim disponibili – macar pentru cateva minute – pentru altcineva. Si uneori, chiar si pentru noi insine.
Gandeste-te la o conversatie in care ai simtit cu adevarat ca cineva te-a inteles. Ca nu doar te-a auzit, ci te-a auzit-auzit. Genul ala de moment in care simti ca ai fost „vazut” pana in maduva oaselor. Poate ca nu se intampla des, dar cand se intampla, are puterea magica de a te linisti, de a-ti limpezi gandurile, de a-ti reaminti ca nu esti singur.
Pe de alta parte, atunci cand comunicarea esueaza... ei bine, apar toate cele: frustrari, neintelegeri, certuri pe lucruri marunte. Suna cunoscut? Genul de conflict care incepe cu „Nu mi-ai raspuns la mesaj” si ajunge la „Tu niciodata nu ma asculti!” – totul pentru ca un mesaj a fost citit in timp ce celalalt se grabea la metrou si a uitat sa raspunda.
Si totusi, e ironic: avem mai multe mijloace de comunicare ca niciodata – telefoane, mesaje, aplicatii, sticker-e cu pisici care spun „Sorry” – dar parca intelegerea adevarata e tot mai rara.
De ce se intampla asta? De ce, desi vorbim, nu ne auzim? Raspunsurile sunt mai aproape decat ai crede. Hai sa le exploram impreuna, cu rabdare, curiozitate si, unde se poate, cu un zambet.

Ce e, de fapt, comunicarea? (Si de ce e asa complicata?)
Hai sa incepem cu ceva simplu: comunicarea nu e doar sa spui ceva. Asta e doar jumatate de drum. Cealalta jumatate, poate chiar mai importanta, e ca celalalt sa inteleaga ceea ce ai vrut sa spui. Si aici intervine... magia (sau tragedia, depinde de zi).
Imagineaza-ti o conversatie ca pe o piesa de teatru cu doi actori: fiecare are scenariul lui si crede ca joaca in piesa principala. Din pacate, scenariile nu coincid. Asa se nasc replici de genul:
• „Dar eu nu asta am vrut sa spun!”
• „Da, dar asa a sunat!”
• „Pai daca ai inteles gresit, nu e vina mea!”
• „Aha, deci tot eu sunt problema!”
Si cortina cade. Aplauze... zero.
Conform modelului clasic al comunicarii (da, exista asa ceva – il invata studentii la Psihologie cu multa cafea si uneori cu lacrimi), avem:
• Emitatorul – adica tu, cand vrei sa spui ceva.
• Mesajul – ceea ce vrei sa transmiti.
• Canalul – cum transmiti: verbal, mesaj, emoji, semnale de fum.
• Receptorul – cel care primeste mesajul (sau, in unele cazuri, il ignora cu gratie).
• Contextul – starea emotionala, momentul, locul. Spoiler: contextul conteaza ENORM.
• Zgomotul – orice interfereaza cu mesajul. Poate fi un claxon, o notificare, dar si gandurile tale anxioase gen „Oare ce-a vrut sa spuna cand a zis ‘Ok’ fara emoji?”
Asadar, comunicarea e un proces viu, in miscare. Nu e ceva ce „bifezi” si gata. E ca o planta: daca nu o uzi si nu o scoti din cand in cand la lumina, se ofileste. Si da, uneori moare inainte sa realizezi ce s-a intamplat.
De ce se strica treaba? (Mai ales cand chiar ne pasa)
“Ascultarea este o forma de iubire.” – Anonim
Ok, stim ca nu ne auzim intotdeauna. Dar de ce?
1. Presupunem prea mult
„Stie ce simt.” „Ar fi trebuit sa-si dea seama.” „Nu mai are rost sa spun, ca oricum nu intelege.” – toate aceste replici sunt bilete dus catre frustrarea emotionala. Realitatea? Nimeni nu are superputeri telepatice. Nici macar mama.
2. Ego-ul intra in conversatie primul
Cand suntem raniti sau suparati, vorbeste ego-ul. Nu vrea sa asculte, vrea sa aiba dreptate. Problema? Conversatia devine un duel, nu un dialog.
3. Folosim cuvintele ca pe arme
Exemple clasice: „Tu niciodata...”, „Esti mereu...”, „Nu-ti pasa deloc...” – cuvinte care taie. E greu sa construiesti intimitate cu o sabie in mana.
4. Ne e frica sa fim vulnerabili
E mai usor sa spui „Mi-e ok” decat „Mi-e dor si nu stiu cum sa spun asta fara sa par slab.” Dar ghici ce? Adevarata conexiune vine cand lasi armura jos.
5. Folosim umorul sau sarcasmul ca scut
„Am zis-o in gluma.” Da, doar ca pe interior era un strigat de ajutor. Uneori, glumele ne salveaza. Alteori, ne saboteaza. Totul tine de context si ton.
De ce nu ne mai auzim?
1. Fiecare cu filmul lui
Cand comunicam, nu plecam de la aceeasi premisa. Venim cu istorii, frici, dorinte, interpretari. E ca si cum am vorbi in dialecte diferite, dar am crede ca vorbim aceeasi limba.
2. Ascultam ca sa raspundem, nu ca sa intelegem
Ai observat ca multi oameni se pregatesc sa raspunda in timp ce inca vorbesti? Adica ei deja si-au inchis urechile si deschid gura. E ca la radio, cand semnalul se bruiaza.
3. Teama de conflict
Mai bine nu spun nimic decat sa-l supar. Sau: „Daca spun ce simt, ma respinge.” Asa ajungem sa comunicam superficial, iar ce e important ramane nespus.
4. Rutina si oboseala
In relatii de lunga durata, apare oboseala comunicationala. Parca ai mai spus tot, parca n-ai chef sa explici iar ceva ce oricum nu intelege.
5. Tehnologia
Paradoxal, suntem mai conectati ca niciodata, dar ne simtim mai singuri ca oricand. Conversatiile se muta pe mesaje, like-uri, emoji. Dar in spatele unui „” pot fi 100 de lucruri nespuse.

Intrebari frecvente despre lipsa comunicarii (sau: „E doar la noi asa, sau la toata lumea?”)
1. De ce simt ca vorbim mult, dar nu zicem nimic important?
Asta e una dintre cele mai comune dileme – „comunicam, dar nu ne conectam”. E ca si cum am sta amandoi la masa, dar mancam fiecare din alta farfurie si in alta limba. Conversatiile devin despre logistica („Ai luat paine?”), nu despre noi („Cum ti-a fost ziua cu adevarat?”). De ce? Pentru ca vulnerabilitatea e grea, iar rutina ne ia pe sus. Nu e o vina, dar e un semnal ca poate e timpul sa ne oprim si sa ne uitam unul la altul cu adevarat.
2. Cum de ajungem sa ne certam din nimic?
Pentru ca „nimicul” e doar ambalajul. Sub el se ascund multe: nevoi neexprimate, frustrari mai vechi, dorinte nespuse. O cearta pe cine scoate gunoiul e rar despre gunoi. Poate e despre faptul ca tu simti ca duci tot greul in relatie. Sau ca ai nevoie sa fii vazut, iar celalalt pare pe pilot automat. Cheia e sa ne uitam la ce e sub suprafata.
3. Cum stiu daca problema e la mine sau la celalalt?
Nu e vorba despre vinovati, ci despre responsabilitate impartita. Tu esti responsabil pentru ce spui si cum spui. Celalalt e responsabil pentru ce aude si cum raspunde. Daca simti ca mereu te simti neinteles, poate fi util sa te intrebi: „Oare comunic clar?” Dar si „Oare partenerul meu stie cum sa asculte?” Daca unul vorbeste mandarina si celalalt portugheza... n-avem de ce sa ne miram ca nu iese poezia.
4. De ce mi-e greu sa spun ce simt?
Pentru ca, uneori, ce simti tu nu a fost niciodata binevenit in trecut. Poate ai crescut intr-un mediu in care „nu plange”, „nu fi suparat” sau „taci din gura ca n-ai dreptate” au fost replici frecvente. Asa ca, de frica sa nu fii respins, ai invatat sa taci. Dar, ghici ce? In relatiile sanatoase, emotiile tale au loc. E greu la inceput, dar merita incercat.
5. Ce fac daca partenerul (sau colegul, sau mama) nu comunica deloc?
In primul rand, nu forta. Comunicarea se face cu acordul ambelor parti. Dar poti deschide usi, nu sa trantesti. De exemplu, „Mi-e greu cand nu stiu ce simti” suna mult mai bine decat „Tu nu spui niciodata nimic!” Daca celalalt nu e pregatit sa se deschida, e important sa te intrebi si tu: „Pot sa accept ritmul lui?” Sau e ceva ce nu mai pot duce?
6. Daca tot nu ma simt ascultat, inseamna ca relatia e sortita esecului?
Nu neaparat. Lipsa comunicarii reale poate fi un simptom, nu o condamnare. Uneori, e nevoie doar de putin ajutor – o conversatie sincera, o sedinta de terapie, o pauza de la haosul zilnic. Alteori, da, poate insemna ca ceva s-a rupt si nu mai poate fi reparat. Dar niciodata nu e bine sa tragem concluzii cand suntem suparati. Mai bine vorbim despre ce doare. Chiar daca vocea tremura.
7. E normal sa comunic mai usor cu prieteni decat cu partenerul?
Surprinzator, da. Cu prietenii, presiunea e mai mica, frica de respingere mai redusa. In cuplu, miza e mare: „Daca ii spun si nu ma intelege, poate nu ma mai iubeste.” Asa ca ne protejam. Dar relatiile sanatoase pot deveni acelasi spatiu sigur ca prieteniile apropiate – cu rabdare, exercitiu si, uneori, o doza de umor.
8. Cum arata o conversatie buna, reala?
Nu e despre perfectiune. E despre sinceritate si ascultare. De exemplu:
• „Cand ai plecat si n-ai spus nimic, m-am simtit invizibil.”
• „Nu mi-am dat seama, imi pare rau. Ce ai fi avut nevoie sa fac?”
• „Sa-mi spui ca pleci. Sau macar sa-mi trimiti un meme cu ‘plec furios, revin in 10 minute’.”
Uneori, chiar si un meme poate fi mai sincer decat 10 fraze goale.
“Daca vrei sa fii inteles, mai intai incearca sa intelegi.” – Stephen Covey

Cum te ajuta psihoterapia (sau: de ce vorbitul cu cineva care nu te judeca face minuni)
Ok, stim deja: comunicarea e grea. Mai ales cand e incarcata de emotii, istorii nespuse, frici si asteptari. Si poate te intrebi: „Ce poate face un terapeut in plus fata de prietena mea care oricum imi spune sa-l las si sa-mi vad de viata?”
Raspunsul scurt? Mult.
Raspunsul lung? Hai sa vedem impreuna:
1. Te ajuta sa iti intelegi propriul stil de comunicare
In terapie, nu primesti doar o „reteta” de cum sa vorbesti. Mai intai, afli de ce vorbesti asa cum o faci. Poate ai crescut intr-o casa unde nu se discuta despre emotii si acum eviti conflictele cu orice pret. Sau poate ai invatat ca trebuie sa tipi ca sa fii auzit. Terapeutul nu te judeca pentru asta – doar te ajuta sa intelegi de unde vin aceste mecanisme.
* Gandeste-te la terapie ca la un traducator de ganduri: „Ah, deci cand spun ‘Lasa, nu conteaza’, eu de fapt strig in interior ‘Te rog, arata-mi ca iti pasa!’”
Magia e reala.
2. Inveti sa spui ce simti fara sa te simti vinovat
Comunicarea autentica presupune vulnerabilitate. Dar vulnerabilitatea poate fi inspaimantatoare. Mai ales daca in trecut ti-a fost respinsa. Terapeutul creeaza un spatiu sigur in care poti incerca:
• Sa spui „Mi-e dor de tine” fara sa para ca cerseai atentie.
• Sa spui „Am fost ranit” fara sa para ca dai vina.
• Sa spui „Nu stiu cum sa incep, dar am nevoie sa fiu ascultat” – si sa fii intr-adevar ascultat.
3. Iti exersezi comunicarea intr-un mediu sigur
Terapia e si laborator. Poti testa acolo moduri noi de a vorbi despre tine. Poti spune lucruri pe care nu le-ai rostit niciodata, si sa vezi ca lumea nu se prabuseste. Ba chiar din contra, se deschide.
* Terapeutul tau n-o sa-ti spuna „Esti prea sensibil” sau „Te complici prea mult.” In schimb, te va intreba: „Cum e pentru tine sa spui asta?” – o intrebare aparent simpla, dar cu potential transformator.
4. Inveti sa asculti (cu adevarat)
Poate parea ironic, dar una dintre cele mai mari lectii din terapie nu este doar „cum sa vorbesc mai bine”, ci cum sa ascult mai bine. Sa nu mai sari cu replica salvatoare, cu sfatul rapid, cu „las’ ca stiu eu cum e”. Ci sa fii prezent. Sa spui „Sunt aici” si sa o si simti. In relatii, asta face toata diferenta.
* Daca doi oameni pot invata sa se asculte unul pe altul, chiar si cele mai dificile subiecte devin suportabile. Uneori chiar si amuzante. („Aha, deci nu te enerveaza ca las capacul de la pasta desfacut, ci ca simti ca nu te ajut in general. Ok, fair.”)
5. Iti reconfigureaza tiparele vechi
Multe din modurile in care comunicam au radacini adanci: in copilarie, in traume, in relatii vechi. Terapia nu doar ca le scoate la lumina, ci te si ajuta sa le rescrii. Cu blandete, cu rabdare. Poate descoperi ca nu esti „defect” in relatii, ci doar ca ai invatat sa supravietuiesti intr-un anumit fel. Acum ai ocazia sa alegi constient alt mod.
6. Iti ofera antrenament pentru relatii reale
Terapeutul nu e acolo doar sa dea din cap si sa spuna „inteleg”. El/ea poate deveni un model de relatie functionala – una in care poti sa spui ce simti, sa ceri clarificari, sa pui limite, sa accepti disconfortul unei discutii dificile fara sa fugi.
* Ce inveti in terapie se muta, incet-incet, si in viata ta: cu partenerul, cu parintii, cu colegii, cu tine.

Strategii practice pentru o comunicare mai buna
(sau: cum sa ne intelegem fara sa ne dam ochii peste cap)
1. Foloseste mesajele „Eu”, nu „Tu”
Exemple:
• „Tu niciodata nu ma asculti!”
• „Eu ma simt neascultat cand incep sa vorbesc si te uiti in telefon.”
Mesajele „Eu” muta focusul de pe atac la experienta personala. Nu mai acuzi, ci impartasesti. E ca si cum ai spune „Vreau sa te inteleg si sa fiu inteles” in loc de „Iar ai facut-o!”
2. Practica ascultarea activa
Ascultarea nu inseamna sa taci pana termina celalalt. Inseamna sa fii cu adevarat prezent. Adica:
• Lasa telefonul.
• Priveste-l in ochi (sau macar spre frunte, daca ochii te intimideaza).
• Nu sari cu solutii.
• Repeta ce ai auzit, ca sa confirmi: „Deci te simti dat deoparte cand iau decizii fara sa-ti spun?”
Suna a terapie? Da. Dar e un skill care schimba vieti. Jur.
3. Alege momentul potrivit pentru discutii sensibile
Nu incerca sa abordezi o problema serioasa cand celalalt:
• e obosit,
• are burta plina si mintea in Netflix,
• se grabeste,
• tocmai a primit un mail dubios de la sefu’.
Timing-ul e esential. Mai bine spui: „As vrea sa vorbim despre ceva important. Cand ai putin timp si energie pentru asta?” – decat sa izbucnesti in bucatarie cu „Trebuie sa vorbim ACUM!”
4. Pune intrebari deschise
In loc de:
• „Esti suparat, nu?” Incearca:
• „Cum te simti legat de ce s-a intamplat?”
Intrebarile deschise invita la conversatie, nu la raspunsuri monosilabice gen „nu stiu”, „meh” sau acel glorios „e ok” care, stim cu totii, NU e niciodata ok.
5. Spune si lucruri frumoase, nu doar ce te deranjeaza
Relatiile nu sunt doar despre a rezolva conflicte. Sunt si despre validare, incurajare, conectare. Asa ca:
• Spune „Mi-a placut cum ai vorbit azi despre ce simti.”
• Sau „M-a bucurat ca m-ai intrebat cum a fost ziua mea.”
• Sau chiar „Imi place cum mirosi azi.” (Nu are legatura cu comunicarea, dar mereu prinde bine.)
6. Respira inainte sa raspunzi
Cand simti ca ceva te irita sau te inflameaza, ia o pauza de 3 secunde. Da, pare banal, dar e diferenta dintre a reactiona automat si a raspunde constient.
In loc sa spui impulsiv „Da, exact, iar e vina mea, nu?!”, poti respira si sa alegi: „Ma simt atacat. Hai sa ne oprim putin.”
3 secunde = superputere.
7. Setati ritualuri scurte de conectare zilnica
Exemple:
• 10 minute pe zi in care povestiti ce ati simtit, nu doar ce ati facut.
• Un check-in seara: „Ce te-a bucurat azi? Ce te-a enervat?”
• Un mesaj audio sincer, nu doar un gif cu o pisica dansand. (Desi si pisicile au rolul lor.)
Ritualurile creeaza spatii sigure si previn distantarea.
8. Invata sa spui „nu stiu cum sa spun asta, dar...”
Nu trebuie sa fii elocvent. Nu trebuie sa ai un discurs impecabil. E perfect ok sa incepi cu:
• „Mi-e greu sa spun asta, dar simt ca e important.”
• „Nu am cuvintele potrivite, dar am nevoie sa ma asculti putin.”
Sinceritatea are o frumusete aparte. Chiar daca se balbaie.
Ce spun studiile? (Spoiler: lipsa comunicarii nu e doar in capul tau)
Daca te-ai intrebat vreodata „Suntem singurii care se cearta din orice?” sau „Numai eu simt ca vorbesc cu peretii uneori?”, raspunsul e clar: nu. Stiinta confirma ca problema comunicarii este una dintre cele mai frecvente si profunde dificultati din relatiile umane. Asa ca nu, nu esti nebun. Esti om.
1. Studiul lui John Gottman – cum prezici divortul cu 91% acuratete
John Gottman, cercetator si terapeut de cuplu celebru, a studiat mii de cupluri si a observat ca poate prezice cu o acuratete de 91% daca un cuplu va ramane impreuna sau nu, doar analizand modul in care comunica. Nu daca se cearta, ci cum se cearta.
El a identificat cei „4 calareti ai Apocalipsei” in comunicarea de cuplu:
• Critica („Tu niciodata nu...”, „Esti lenes/lipsit de empatie/etc.”)
• Dispretul (sarcasm, ridicari de spranceana, superioritate)
• Atitudinea defensiva („Nu e vina mea!”, „Tu exagerezi mereu!”)
• Pietrificarea (cand unul dintre parteneri se inchide complet si nu mai raspunde)
Daca aceste comportamente devin cronice, relatia are sanse mici de supravietuire. Dar partea buna? Exista si antidoturi – si ele incep cu... ai ghicit, comunicarea constienta.
2. Studiu Harvard – „Ascultarea activa” si satisfactia in relatii
Un studiu publicat de Harvard Business Review a aratat ca ascultarea activa este unul dintre cei mai importanti predictori ai satisfactiei relationale – fie ca e vorba de cuplu, prietenie sau colaborare profesionala.
Ce inseamna ascultare activa? Simplu:
• Sa nu intrerupi.
• Sa arati ca esti prezent (privire, mimica, gesturi).
• Sa reformulezi: „Deci spui ca te-ai simtit exclus cand am luat decizia fara tine, corect?”
• Sa nu te gandesti la replica ta in timp ce celalalt inca vorbeste.
Pare simplu, dar e un sport de performanta. Creierul nostru sare usor la concluzii, judecati sau solutii. Dar cand chiar asculti, creezi spatiul in care celalalt poate respira.
3. Studiul UCLA – Emotiile nespuse si efectele asupra sanatatii
Cercetatorii de la UCLA au descoperit ca reprimarea constanta a emotiilor (din teama de conflict, respingere sau neintelegere) are un impact direct asupra sanatatii fizice si mentale. Sistemul imunitar slabeste, tensiunea creste, iar nivelul de stres cronic se intensifica.
Cu alte cuvinte, cand nu spui ce simti, corpul tau o spune in locul tau. Prin migrene, insomnii, iritabilitate, oboseala, sau chiar probleme digestive. Emotionalul si fizicul merg mana in mana. Daca vocea ta nu are loc in relatia ta, vei simti asta... la stomac.
4. Studiu din psihologia organizationala – Comunicare slaba = performanta scazuta
Un studiu efectuat de International Journal of Business Communication a analizat modul in care echipele comunica la locul de munca. Rezultatul? Echipele care nu comunica clar si transparent au performante mai slabe, mai multe conflicte si un nivel mai ridicat de burnout.
Deci da, lipsa comunicarii afecteaza si colegii, si seful, si livrabilele. Si nu, un status update pe Slack nu inlocuieste o conversatie reala despre nevoile sau frustrarile din echipa.
5. Studiul celor de la Pew Research – Tinerii comunica mult, dar nu neaparat profund
Un raport Pew arata ca generatia tanara (18–35 ani) comunica in medie de peste 100 de ori pe zi – prin mesaje, stories, reactii, etc. Si totusi, nivelul raportat de singuratate emotionala este in crestere.
Asta ne arata un lucru esential: freventa comunicarii nu inseamna calitate. Poti vorbi zilnic cu cineva si totusi sa nu te simti aproape de el.

In loc de incheiere
“Cuvintele sunt, desigur, cel mai puternic drog folosit de omenire.” – Rudyard Kipling
Comunicarea nu e despre a avea dreptate. Nici despre cine vorbeste mai tare sau cine scrie mesajul mai lung pe WhatsApp. E despre curajul de a te arata asa cum esti – cu frici, cu nevoi, cu dor. E despre a ramane acolo cand celalalt spune ceva ce nu intelegi pe moment, dar alegi sa nu fugi. E despre a construi puntea aia fragila intre doua lumi – a ta si a lui – si a o repara ori de cate ori se crapa.
Poate ti s-a spus ca esti „prea emotional”, „prea rational”, „prea tacut” sau „prea intens”. Poate ai incercat sa spui ce simti si ai fost respins. Sau poate ti-ai spus ca n-are rost, ca oricum nu te asculta nimeni.
Dar adevarul e ca vocea ta merita sa fie auzita. Nu doar cu urechile, ci si cu inima.
Comunicarea reala nu se intampla peste noapte. E un proces. Uneori obositor, alteori magic. Uneori pare ca nu duce nicaieri, dar apoi – intr-o zi – cineva te priveste si spune: „Inteleg.” Si lumea se schimba un pic.
Daca simti ca ai obosit sa incerci singur, afla ca nu trebuie sa faci drumul asta de unul singur. Psihoterapia poate fi locul unde inveti, reiei, reconfigurezi. Un loc in care tacerile devin intelesuri, iar cuvintele nu mai dor, ci vindeca.
Si poate cel mai frumos lucru? E ca, odata ce inveti sa comunici cu tine insuti, ceilalti incep, incet-incet, sa te auda si ei.
Si atunci, in sfarsit… chiar daca vorbim, ne si auzim.